Werkmeester - jongerenwerker

Standplaats:
Jamesplein
Startdatum:
09.09.2019
Einddatum:
18.07.2020
Uren per week:
30

Vacature werkmeester Loods15

 Ben jij een jongerenwerker die kan klussen en die creatief is of ben jij een inspirerende vakman of vakvrouw met hart voor moeilijk bereikbare jongeren: dan zoeken wij jou voor Loods15! Loods15 is een kleine, maar leuke werkplaats gelegen op een mooie centrale plek in het centrum van Gouda. Loods15 is gevestigd zit in de benedenverdieping van een pand aan Stationsplein 5. Daar is een werkplaats ingericht met ruimte en gereedschap om allerlei klussen (bijvoorbeeld banken timmeren, oude meubeltjes opknappen of sleutelen aan fietsen) uit te voeren. Ook is er een klein lokaal waar de mogelijkheid is om in alle rust aan schoolopdrachten te werken of gesprekken te voeren. Loods15 is niet zomaar een leuke werkplaats. Loods15 is een onderwijsopvangvoorziening voor jongeren in de leeftijd van 15-18 jaar. Jongeren die door hun gedrag of persoonlijke omstandigheden tijdelijk niet naar het regulier onderwijs kunnen, maar wel onderwijs nodig hebben. Loods15 biedt die mogelijkheid. Bij Loods 15 kunnen jongeren dagelijks werken aan school- en werknemersvaardigheden zodat zij toegerust terugkeren in het onderwijsproces of doorstromen naar (begeleide) arbeid. Voor leerlingen bestaat de dag uit meewerken aan de klussen, schoolwerk maken onder begeleiding van een docent en eventueel begeleidingsgesprekken voeren met hulpverleners, coaches of andere betrokkenen. Bij Loods15 is plek om maximaal 5 jongeren op te vangen. Dit biedt de mogelijkheid om de jongeren intensief en individueel te begeleiden. De werkmeester is dagelijks aanwezig en stuurt de jongeren binnen de werkplaats aan. De werkmeester is niet alleen van de klussen, maar ook van het contact met en begeleiding van de jongeren. Voor een aantal uur in de week is er een docent beschikbaar die de jongeren onderwijs op maat biedt en samen met de werkmeester en andere betrokkenen een zo compleet mogelijk beeld geeft van de mogelijkheden van de jongeren op de school- of arbeidsmarkt en op andere leefgebieden. 

Doelstelling van Loods15

 Voorkomen dat jongeren vroegtijdig uit het school- en werksysteem vallen en afglijden naar grensoverschrijdend en crimineel gedrag door hen de mogelijkheid te bieden hun talenten en de juiste vaardigheden te ontwikkelen. 

De doelgroep 

 Leerplichtige jongens en meiden met risico op afglijden naar crimineel, overlastgevend of grensoverschrijdend gedrag - Jongeren die (tijdelijk) niet naar school kunnen vanwege gedrag, terugkeer gesloten setting of andere omstandigheden - Er is geen passend alternatief binnen andere onderwijsinstanties - De jongeren zijn leerplichtig en zitten in het onderwijs veelal op het niveau vmbo-basis of –kader of praktijkonderwijs - De leeftijd varieert tussen 15-18 jaar (afwijken kan in goed overleg) - Geen enkele deelnemer aan Loods15 heeft alleen maar gedoe op school. Er zit vaak een wereld aan moeilijkheden achter. Of het nou gaat om taalachterstand na emigratie, ellende in de gezinssituatie of verkeerde vrienden of een mix van dat alles, er speelt altijd meer. 

Wat verwachten we van de werkmeester?

 - Als werkmeester breng jij dagelijks veel tijd door met de jongeren. Dat biedt jouw een unieke kijk in hun leven en hun motivatie. Je weet contact te leggen met de jongeren van Loods15 en vanuit dat contact weet je door te pakken en zicht te krijgen:
o Je maakt de jongeren enthousiast voor het project;
o Je krijgt zich op de diverse dingen die spelen op allerlei gebieden in hun leven;
o Je weet talenten van de jongeren te ontdekken;
o Je krijgt zicht op struikelblokken en gedragingen die de jongeren belemmeren in het nemen van hun vervolgstappen naar een positief toekomstperspectief; o Je coacht de jongeren op school- en arbeidsvaardigheden;
o Je kan en durft op een duidelijke maar overwogen manier regels te stellen en te handhaven richting de jongeren.
- Je hebt beeld bij betrokken partijen (onderwijs, zorg, jongerenwerk et cetera) rond een jongere en de rol die zij hebben en je weet een bijdrage te leveren aan de samenwerking zodat de jongere beter geholpen wordt.
- Je bent goed georganiseerd: o Je bewaakt en genereert het budget van Loods15. Alle klussen worden tegen kostprijs uitgevoerd en de werkmeester zorgt ervoor dat er geen tekorten ontstaan; 
o Je weet klussen in tijd goed te plannen en geeft duidelijk aan bij opdrachtgevers van klussen wat zij kunnen verwachten en binnen welk tijdsbestek;
o Je maakt verslagen van het verloop van het traject van jongeren binnen Loods15.
- Je bent creatief, ondernemend en hebt oog voor mogelijkheden voor klussen die passend zijn voor Loods15 en de deelnemers (jongens en meiden) en de stad Gouda. Je gaat zelf op pad en legt verbindingen in de stad om leuke projecten en klussen binnen te slepen. Als werkmeester ben je in staat om de klussen die je binnenhaalt zelf uit te voeren en de jongeren daarin te begeleiden.
- Kortom: jij bent die enthousiaste werkmeester die van Loods15 een bruisende werkplaats in Gouda weet te maken waar leerlingen zich prettig en veilig voelen en waar zij zich kunnen ontwikkelen én waar organisaties, ondernemers en partners graag komen om klussen uit te laten voeren of gesprekken te houden. 

Functie-eisen:

 - Je hebt een opleiding of meerdere opleidingen bij voorkeur op HBO-niveau afgerond die passend zijn bij de functie als werkmeester.
- Je hebt ervaring met werken met de doelgroep: jongeren rond 15-18 jaar met (risico op) grensoverschrijdend en crimineel gedrag en met problemen op meerdere leefgebieden.
- Je kunt aantonen dat je in staat bent om zelf klussen uit te voeren.
- Je hebt een ondernemersgeest en weet van niets iets te maken.

Loods5 is een pilot met een looptijd van 2 jaar. Het is een samenwerking tussen gemeente Gouda, het Samenwerkingsverband Midden-Holland Rijnland en de Onderwijsopvangvoorziening in Gouda. Het project wordt deels gefinancierd vanuit de ESF (Europees Sociaal Fonds). In februari 2019 is gestart met de pilot en deze loopt door tot februari 2021. Bij positieve resultaten wordt het project structureel ingebed bij de Onderwijsopvangvoorziening. Het betreft een aanstelling van 30 uur verdeeld over vijf werkdagen voor een jaar met uitzicht op verlening.

< Ga terug naar het overzicht met alle opdrachten